Wednesday, December 9, 2009

cuba cari diri sendiri

kenapa kita mesti ikut apa yang orang buat?

aku, sumpah,
aq cukup benci, laknat, palang, anti,
dengan orang yang tidak lansung ada ciri-ciri kedirisendirian.

kau faham?

*grrrr*

cuba cari diri sendiri.
diri sendiri kamu yang satu itu.
kenapa mesti ikut apa yang bukan kamu.

do u ever know how sad it is?
d way ppl luk at u?
sad sad sad.

not d sedih-sad. its d kesian-sad.

dalam dunia ini,
kita, semua, ada beza.
ada bahagian manamana yang kecantikannya dilebihkan.
ada yang keburukannya dilebihkan sedikit.
manusia mana yang sempurna kan?

tapi, dalam ketidaksempurnaan ini,
kita, harus tahu.
setiap kita-kita ini,
ada keunikannya sendiri,
ada kecantikkannya sendiri,
ada kesempurnaannya sendiri.

kan?

bukan prejudis.
tapi, aq memang kasihan.
kasihan tengok orang yang mempukimak meniru sana dan sini.

takda stail la bro.

dah lama aq x tulis post yang berupa maki-maki sebegini.

aq cuma nak cakap.
macam mana kita nak temui keunikkan diri sendiri.
macam mana? kalau asyik mempukimak meniru sana dan sini, bolehkah? bisakah?

kau sendiri tahu,
betapa cantiknya anugerah tuhan.
dia bikin engkau jadi cantik. walau tak sempurna.

memang, tidak mudah untuk jadi diri sendiri.
tapi, tak salah mencuba.
tak salah menonjolkan apa yang diri ada.
dan kalau diri tu buruk,
tak salah untuk berubah.

mencontohi orang, tidak salah.
tidak sama sekali.
tapi, JANGAN meniru.

aq ulang,
changing for the better is okay.
but DONT COPY!

haihhh.
betul, buruk betul.

menjadi sesuatu yang bukan diri kita, tat sucks. BIGTIME FELLA!

kenapa mesti nak besar-besarkan diri?
aku sendiri mengaku, aku belum kenal satu dunia.
aku belum cukup pengetahuan semuanya.

tapi aku sangat pasti,

dengan mengkhabarkan pada semua bahawa kau anak 'orang pkai tie dan bersut kemas',
tak menjadikan kau anak orang berada.

dengan mengkhabarkan diri kau itu pkai hot pants, pkai short pants dan segala jaddah yang ada,
tak menjadikan kau seorang yang hebat.

dengan mengkhabarkan kau hari-hari makan stimbot,
pun tak akan pernah menjadikan rumah kau itu, jadi banglo patblas tgkat.

jadi tak perlu kau nak besar-besarkan cerita hidup yang tak betul
tak semua orang buta dan jahil seperti yang kau sangka-sangka itu.

pathetic.
sad.
aq kasihan.

bukan perlekeh.
tapi, kasihan.
jelik pun ada.

kenapalah. kenapa susah untuk menjadi diri sendiri.

aku tak tujukan post ini kepada siapa-siapa.

*tipu*

aku tak spesifikkan post ini untuk siapa-siapa

*tipu*

tapi, kalau kau bisa membaca,
dengan hati yang terbuka,
dan otak yang tidak tertutup bodoh seperti yang sebelum-sebelum ini,
aq percaya. kau rasa pedasnya.

oke?



jangan tiru aku. itu aku paling benci. cuba jadi diri sendiri. tak perlu tiru aku. aku tak hebat mana. kan kau makan stimbot hari-hari? kau lebih hebat kan? mengapa mesti tiru?



oh tuhan, sejukkan hati aku.


~keluar

3 comments:

  1. i taw i taw sapa yg tiru nih!
    hahaha

    ReplyDelete
  2. aiza ; timakasih. hahha

    dali ; pun timakasih jugakk.


    p/s, menyerap gilababbi lah td. fuhh

    ReplyDelete